NEWS 24|7 -Nέα με άποψη, για την Ελλάδα και τον Kόσμο. Blogs, Videos, Πρωτοσέλιδα

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΑ ΕΜΑΣ? ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ? ΟΧΙ!!!!!!!!!!

Καλημέρα,Καλησπέρα σας. Σε προηγουμενη αναρτηση μου αναφερθηκα στη μοναδα της Νικαιας και στον <<πολεμο>>που εχει ξεσπασει μεταξυ διοικησης ΟΚΑΝΑ και εργαζομενων ΟΚΑΝΑ.

Ο Κος Κοκκωλης σε ερωτηση που του εκανα στο blog των εργαζομενων,απαντησε μιλωντας για ενα νεο πλαισιο που θα αφορα και συνταγογραφηση,βαζω ολοκληρη την απαντηση του(ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ).   

Θα μείνω στο νομοθετικό πλαίσιο και στο ότι η κοινωνία...όπως λέει δεν ειναι έτοιμη. Το νομοθετικό πλαίσιο αν ασκηθεί πραγματική πίεση μπορεί κι επιβάλλεται να αλλάξει,όσο για την κοινωνία...δεν νομίζω ότι σε οποια χώρα ξεκίνησε η συνταγογραφηση και σε ορισμένες ακόμα και η χορήγηση ηρωίνης η διαμορφινης κι εκεί..η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη,σιγά-σιγά όμως το αποδέχτηκε ωρίμασε.

Για το νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει,ο ίδιος άνθρωπος στο αναθεωρημένο πλαίσιο λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ έγραφε ότι χρειάζεται να γίνει πολιτική υπέρβαση,ήρθε η ώρα(προ πολλού έχει έρθει) να γίνει αυτη η πολιτική υπέρβαση. Η διασύνδεση των ασφαλιστικών ταμείων και φορέων κι αυτη ειναι εφικτή,αρκεί να το θελήσουν.

Η συνταγογραφηση ειναι καλοδεχουμενη,αρκεί να ειναι πραγματική κι όχι πλασματική,γιατί αν θέσουν υπέρμετρους αυστηρούς όρους για την συνταγογραφηση,θέτοντας π.χ. τον όρο ότι θα πρέπει καποιος για να μπει στη συνταγογραφηση να υπαρχει χρονικό όριο στο πόσο θα παραμείνει στο πρόγραμμα,να του θέτει δηλαδή ένα χρονικό διάστημα,τότε δεν θα υπαρχει καν η μείωση της βλάβης. Για να φέρω ένα παράδειγμα για την μείωση της βλάβης,θα σας πω αυτό που είχε πει η Μαλλιωρη,που παρομοίασε το υποκατάστατο με την ινσουλίνη. Όπως ο ινσουλινοεξαρτωμενος χρειάζεται εφ΄'ορου ζωής την ινσουλίνη,έτσι και κάποιοι εξαρτημένοι χρειάζονται το υποκατάστατο. Γιατί η συνταγογραφηση χωρίς τους όρους που προανέφερα θα φέρει θετικά αποτελέσματα,όπως στο να μπορεί να εργαστεί όποιος μπορεί,κι η εργασία η εργασιοθεραπεια πιστέψτε με..κάνει θαύματα στην ψυχολογία του θεραπευομενου(το λέω από προσωπική εμπειρία). Ακομα και στο γεγονός ότι πολλοί η λίγοι θα θελήσουν από μονοί τους!!! να μηδενίσουν όταν κι εφόσον νιώσουν έτοιμοι,μαζί με ψυχολογική υποστήριξη αφού τη ζητήσουν. Κι όσοι δεν νιώσουν ποτέ έτοιμοι γιατί όχι εφ'ορου.

Το άλλο που πρέπει να αλλάξει ειναι να προσλαμβανονται κι άτομα που δεν έχουν τελειώσει την επανένταξη στον ΟΚΑΝΑ η και σε άλλες δομές υπουργείων,αρκεί να ειναι σε χαμηλή δοσολογία και να πληρούν κάποια αυτονόητα κριτήρια. Όλα αυτά προϋποθέτουν όμως την πολιτική υπέρβαση. Και σίγουρα απαιτούν να σταματήσει αυτό που χρόνια λέμε...την αυτονομία των μονάδων,πρέπει να γίνει ένα καινούργιο πλαίσιο,που θα τηρείται από όλους!!!προσαρμοσμενο στα καινούργια δεδομένα.

Οι εργαζόμενοι τώρα....αυτό το καμια συνταγογραφηση στα χέρια ιδιώτη-ιδιωτών έχει καταντήσει καραμέλα,χωρίς γεύση.
Ειναι τουλάχιστον αστείο,κάθε φορά που τους άφορα κάτι να μας θυμούνται.

Από την άλλη ο ΟΚΑΝΑ παρόλο που ειναι Ν.Π.Ι.Δ. ανήκει στο υπουργείο υγείας,το οποιο υπουργείο εχω την εντύπωση ότι δεν γνωρίζει τιποτα από τα όσα γίνονται τόσα χρόνια στις μονάδες. Γνωρίζει ότι με την σταδιακή αναστολή εισαγωγών στη μεθαδόνη μας κόβει το δικαίωμα επιλογής? Τόσα χρόνια με την λίστα αναμονής δεν είχαμε πρόσβαση,τώρα μας κόβουν και την επιλογή θεραπείας.

Κλείνοντας να πω ότι από όλα αυτά στην συζήτηση που πρέπει να γίνει με όλους,λείπουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι. ΕΜΕΙΣ. Το δίκτυο ομότιμων χρηστών,διαθέτει αξιόλογα και ικανότατα μέλη,έχουμε και φωνη και ιδέες και προτάσεις αξιόλογες κι εφικτές να καταθέσουμε.

Πρέπει και θα είμαστε συνομιλητές,ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ. Καλή σας μέρα. atgiannisns@. (Μελος δικτύου ομότιμων χρηστών για πρακτικές μείωσης της βλάβης)   

Η συνταγογράφηση αφορά αποκλειστικά τη βουπρενορφίνη. Όσοι λαμβάνουν δόσεις μεθαδόνης για το σπίτι θα εξακολουθήσουν να τις λαμβάνουν από τις μονάδες τους. Η νέα μονάδα δεν θα μπορεί να διαχειρίζεται τη μεθαδόνη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Πραγματική πρωτοβάθμια συνταγογράφηση (δηλαδή συνταγή από ιατρό ενός Κέντρου Υγείας ή του ΠΕΔΥ/ΕΟΠΥΥ) προς φαρμακείο) δεν είναι εφικτή ακόμη στην Ελλάδα. Δεν επιτρέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο και φαίνεται πως η κατάσταση δεν είναι ώριμη. Για να γίνει θα πρέπει να σταθεροποιηθεί και το ασφαλιστικό για τις 3 κατηγορίες, ΕΟΠΥΥ, Πρόνοια, Ανασφάλιστοι και είμαστε μακριά ακόμη από αυτό. Όταν γίνει θα επιτρέπει τη θεραπεία στην πιο μακρινή γωνία της χώρας, οπότε αξίζει να παλέψει κανείς γι αυτή. Η νέα μονάδα είναι τριτοβάθμια, κάτι ενδιάμεσο μεταξύ κανονικής μονάδας και ιατρείου συνταγογράφησης και απο την επιτυχία της εξαρτάται εν μέρει το μέλλον της συνταγογράφησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα.
Οι 4 από τις 5 μονάδες του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα έχουν εύκολη πρόσβαση με το Metro. Και λεωφορεία και φυσικά και ΙΧ.
Όλοι οι άνθρωποι έτσι κινούνται στην πόλη για να πάνε στις δουλειές τους και να λάβουν υπηρεσίες. Η κατάσταση εκείνων που είναι εκτός προγραμμάτων από την άλλη πλευρά είναι έως και τραγική. Πρέπει επιτέλους να εισαχθούν όλοι στον ΟΚΑΝΑ και αν αυτό σημαίνει πως 5 εργαζόμενοι και 100 εξυπηρετούμενοι θα πρέπει να πάρουν το Metro για να μπουν 500 εξαρτημένοι στα προγράμματα, γιατί να μην το κάνουν;


1 σχόλιο: