NEWS 24|7 -Nέα με άποψη, για την Ελλάδα και τον Kόσμο. Blogs, Videos, Πρωτοσέλιδα

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

ΟΚΑΝΑ-ΜΟΝΑΔΕΣ-ΕΛΠΙΔΑ?

Καλήμερα,Καλησπέρα σας.Η τελευταία ανάρτηση μου ανέβηκε το 2015,οποτε (έστω κι αργά)να ευχηθώ Ευτυχισμένο το 2016 και οτι επιθυμείτε.
Θεραπευομενος Οκανα Νίκαια,έτσι ονομαζεται το blog,ο λόγος?σαφώς αναφέρεται μεταξύ άλλων και στα τεκταινόμενα της μονάδας του Γ.Κ.Νικαιας.Πολλές αναρτήσεις έχω ανεβάσει για τα στραβά της μονάδας της Νίκαιας.Αλλη μια φορα λοιπον ας πάμε παλι να δούμε τι γίνεται.Μια απο τα ιδια και ακόμα χειρότερα,θεραπευομενοι που κάθε μέρα δίνουν υποχρεωτικό παρών στη μονάδα (πολλοί εξ αυτόν για χρόνια)take-home απο αυτό που δίνονται με το σταγονόμετρο,να κόβονται χωρίς καν επαρκείς εξηγήσεις,αποβολές μερικές απο τις αποβολές δίνονται σχεδόν για το τίποτα,κ.α. κατά τα αλλα η μονάδα λειτουργεί τελεια,αυτο τουλάχιστον υποστηρίζει η θεραπευτική ομάδα(οχι σύσσωμη,αλλα κι αυτοί που θέλουν να αντιδράσουν δε το κάνουν).Αφορμή για τη σημερινή αναρτηση,μια μάλλον απο τις αφορμές ηταν μια συζήτηση που είχα πριν κάνα δυο εβδομάδες με τον Πάτερ της Εκκλησιας που είναι μέσα στο νοσοκομείο,δεν εχω θα έλεγα τις τελειες σχέσεις με την Εκκλησια,ποσο μάλλον με τους ιερείς,με τον συγκεκριμενο ομως υπάρχει κώδικας επικοινωνίας,είναι πιο προοδευτικός,πιο ανοιχτομυαλος,τέλος πάντων,τουλάχιστον μπορώ να συζητήσω μαζί του.
Σε μια λοιπον απο τις κουβέντες που κάναμε,με ρώτησε ο άνθρωπος πως γίνεται να υποχρεώνουν τόσα πολλά παιδιά να έρχονται κάθε μέρα,ενω θα μπορούσαν να άρχονται μια έστω μου λέει φορα την εβδομάδα,γιατί με αυτό μου που κάνουν συντηρούν μια πιάτσα  που θα μπορούσε πολύ εύκολα να μην υπήρχε,εφόσον αν δεν ερχόντουσαν ολοι κάθε μέρα δεν θα υπήρχε αυτό που συμβαίνει.Πολυ σωστά το σκέφτηκε,και μάλιστα ενας άνθρωπος που είναι έξω απο όλα αυτά.Η άλλη του ερώτηση ήταν καλά δεν υπάγονται κάπου,δεν ελέγχονται,αντε εκεί να του απαντήσω εγώ.Εγω θα απαντήσω κατευθείαν στη μονάδα,με δικές μου σκέψεις,ο θεραπευτής λεν οφείλει να ακούει πρέπει ομως αυτό που ακούει να το αντιλαμβανεται κιόλας,πρέπει να διευκολύνει κάποιον σε διαφορες υποχρεώσεις του,και καμια υποχρέωση να μην έχει ο θεραπευομενος οφείλει να διευκολύνει την ψυχική του ηρεμία.Το να δοκιμάσουν έστω για ενα διάστημα την μη επιτηρούμενη χορήγηση,να δοκιμάσουν την δυνατότητα των take-home σε μεγαλύτερο αριθμό θεραπευομενων(σίγουρα θα βγουν συμπεράσματα).
Αυτο συνεπάγεται βέβαια απο τη μεριά της μονάδας να άρει τη υπερβολική αυστηρότητα την οποία ασκεί και θεωρεί οτι εχει αποτελέσματά κιόλας,ποια αποτελέσματα έχει αυτη η υπέρμετρη αυστηρότητα απο μέρους τους?την αντιδραστικοτητα του καθενός,τα νευρα του καθενός που πρέπει κάθε πρωί απ του διαόλου τη μάνα να πάει να χορηγηθεί πάλι στου διαόλου τη μάνα,ετσι βγαίνει τι να κάνουμε,την θλίψη του καθενός που παει να ζητήσει κάτι και στην ουσία του κλείνουν την πόρτα κατάμουτρα,το οτι θέλει κάποιος να πάει μονος του η με την οικογένειά του κάπου εστω για δυο-τρεις ημερες και να μην μπορεί,το να τσακώνεται με την οικογένεια του γιατί δε τον αφήνουν να λείψει δυο μέρες,είναι παρα μα παρα πολλά τα αρνητικά που θα μπορούσα να γράψω,θετικά θα μου πει κάποιος δεν υπάρχουν?έτσι οπως είναι τα πράγματα και να υπάρχουν θα έλεγα οτι χάνονται.
Τόσα χρόνια φωνάζουμε να γίνει κάτι προς το καλύτερο,ευτυχώς και μπράβο τους υπάρχουν μονάδες που λειτουργούν με ενα προοδευτικό μοντέλο το οποιο ταιριάζει κατα πολύ στην φιλοσοφία η την λογική της υποκαταστασης.
Λειτουργούν με ενα σύστημα άτυπης συνταγογραφησης,που θα πρέπει ομως να προχωρήσει στην κανονική συνταγογραφηση που είναι η πραγματική λύση.Άλλωστε σε ενα τέτοιο μοντέλο γενναίας πολιτικής(έτσι το είχε ονομάσει)έχει αναφερθεί ενας εκ των ανθρώπων του ΟΚΑΝΑ που είχε πάρει μέρος στη συγγραφή του νέου πλαισίου λειτουργίας,ο οποιος μόλις ανέλαβε νεα καθήκοντα αναβαθμισμενα τα ξέχασε ολα αυτά.
Τα πράγματα είναι απλά.Όποιος θελε να απεξαρτηθεί τελείως και να επανενταχθεί θα το κάνει,γιατί το θέλει ο ίδιος. Οποιος θέλει να μείνει στη συντήρηση θα μείνει γιατί το θέλει ο ίδιος.Δέκα θεραπευτές να βάλεις στον χειρότερο καλύτερος δε θα γίνει,στο αντίθετο τώρα ο κάπως καλύτερος με την τόση αυστηρότητα ναι χειρότερος θα γίνει.Το οτι σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη εχουν περάσει ηδη στη συνταγογραφηση της ηρωίνης κι εδώ ακόμα παλεύουμε να βρούμε πως θα εξαλειφθεί η λίστα,ε αυτό δείχνει ποσο πίσω είμαστε.Εδω ακόμα προσπαθούν οι ειδήμονες να μάθουν τι είναι η υποκατάσταση.
Με αυτές λοιπον της λογικές θέλουμε να πάμε μπροστά,στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών πηγαίνεις μπροστά μονο παίρνοντας γενναίες αποφάσεις,με πειραματισμους θα συνεχίσουμε ακόμα να θρηνούμε θύματα,ως ποσο όμως θα θρηνούμε,ποσο ακόμα αίμα θέλουν.Καλή σας μέρα.atgiannisns@

7 σχόλια:

  1. Απλα ορισμενοι μπερδευουν τις πολιτικες τους πεποιθησεις με την ιατρικη τους ιδιοτητα.Η μοναδα σου ειναι η μονη που δινει εργατικο take home.Προσφατα εγινε ντορος με τον συνδικαλιστη γιατρο απο τον Εαυγγελισμο που ηθελημενα παραποιησε την κατασταση ,-ξεχασε γιατι το κομμα του διαφωνει,-με τις πολιτικες μειωσης βλαβης που ασχολειται ο ΟΚΑΝΑ, με την απεξαρτηση που λεει οτι λειτουργουν καλυτερα τα στεγνα προγραμματα ,αδιαφορησε οτι απο το 1995 και 200-300 νεκρους φτασαμε σε ελαχιστους θανατους οπου και αυτοι συνηθως περιεχαν συνηθως την γηρανση ,την συνοσηροτητα,ελαχιστοι ειναι αποτελεσμα overdose.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το να μπερδεύεις όμως τις πολιτικες σου πεποιθήσεις με τις ιατρικές,εκτός απο κατάφωρη παραβίαση του όρκου του Ιπποκράτη,σε καθιστά και επικίνδυνο ως προς το κοινωνικό σύνολο.(στην προκείμενη μιλάω για τους εξαρτημένους).Ποσο μάλλον όταν μιλάμε για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

      Διαγραφή
    2. Όσο για τον <> του Ευαγγελισμού,θεωρώ οτι δεν χρειάζεται πλέον να ασχολούμαστε με καρικατουρες.Μονο έτσι βλέπω τους γελοίους αυτούς τύπους που τείνουν να είναι γραφικοί.

      Διαγραφή
  2. Και θα προσθέσω πως αυτό το σύστημα δημιουργεί και ένα κλίμα αποκλεισμού, ενώ θα μπορούσατε κάλλιστα να αξιοποιήσετε το χρόνο σας αλλιώς να τον εμπλουτίσετε με καινούρια πράγματα. Και είπες τη μαγική λέξη θέλω! Με το στανιό δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Εδώ ρε συ Γιάννη οι άλλοι έχουν σαλταρισμένα μυαλά και δε θέλουν να κοιταχτούν σε ψυχίατρο τι να λέμε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα πολύ σωστά το εθεσες,κι απο εσένα έχει περισσότερη αξια,διότι ενώ είσαι έξω απο όλα αυτά τα αντιλαμβανεσαι στη σωστή τους βάση.Είχα γράψει στο blog σου για το οτι δεν φαινόντουσαν τα σχολια μου(τώρα φαίνονται)είχα γράψει για το εξαιρετικό σου post,το οποιο είχα πρωτοδιαβασει στο enfo.gr. οσοι δε το έχουν διαβάσει είναι http://enfo.gr/ar5679 Φαντάζομαι οτι το τριαντάφυλλο το έβαλες σαν παραβολη.Ενα άρθρο που χάρηκα διπλά,γιατί ήταν και στις πρώτες θέσεις αναγνωσιμοτητας,οπως κι ολα σχεδόν τα άρθρα που ανεβάζεις.Σε ευχαριστώ που μας καταλαβαινεις.Ευτυχώς που παρέχετε κι εσείς,κι εννοώ όλους.Γιατί εκτός απο την http://andromeda-mygalaxy.blogspot.gr/ υπάρχουν κι άλλοι που μας στηρίζουν.Κι αυτοί είναι που μας δίνουν τη δυναμη να προχωρήσουμε.

      Διαγραφή
    2. Πρώτα έκανες εσύ το βήμα να βγεις προς τα έξω και μετά ξεφυτρώσαμε κι εμείς στην πορεία. Τα προβλήματά μας παίρνουν το δρόμο της επίλυσης με το που θα τα μοιραστούμε. Κοίτα δε θα σου πω ψέματα, αυτή την κατανόηση που λες δεν πάει στον καθένα. Στη Θεσσα/νίκη που συναντώ καθημερινά χρήστες θα δω και τον τύπο που θα τον φοβηθώ και θα αλλάξω δρόμο θα δω και το παλικάρι που θέλει μια καλή κουβέντα. Και συνήθως αυτός που ζητά την καλημέρα σου και την αποδοχή και οχι το 50λέπτο για τη δόση, αυτός είναι που βγαίνει και νικητής.

      Ο χαρακτήρας την κάνει τη δουλειά. Μου έδωσες πάσα να ανεβάσω και μια συγκλονιστική έρευνα για το κομμάτι της απεξάρτησης.

      Άντε και αν σου δώσω ένα τιπ για την δική μου κατάσταση, ο πατέρας μου είναι χρόνια αλκοολικός και δεν παραδέχτηκε ποτέ το πρόβλημά του...

      Ειλικρινά αν η εμψύχωση είναι αρκετή για να ολοκληρώσετε μια ώρα αρχύτερα την απεξάρτηση, τότε να το κάνουμε πιο οργανωμένα και με τα παιδιά της εφημερίδας. Και φυσικά θα σου πρότεινα να γίνεις μέλος μας και να ανεβάζεις κι εκεί τα άρθρα σου, για να βοηθηθούν κι άλλα παιδιά.

      Και μια ερώτηση ρε Γιάννη γιατί τα αγόρια μπλέκουν πιο εύκολα; Στο δρόμο όλο παλικαράκια βλέπω να παραπαίουν... :(

      Διαγραφή
    3. Συγγνώμη για την αργοπορία αλλα τώρα το ειδα. Εθιξες το θέμα τα αγόρια μπλέκουν πιο εύκολα?λαθος.Ομολογω οτι κι εγώ είχα την εντύπωση οτι οι άντρες χρήστες είναι το μεγαλύτερο ποσοστό,δεν είναι έτσι οι γυναίκες ζητάνε πιο δύσκολα βοήθεια,γιατί έχουν πιο πολλές καβατζες αν μπορώ να το πω έτσι,και επειδή έχουν πιο πολύπλοκο εγκέφαλο απο τους αντρες. Οσο για το βλέπεις περισσοτερους άντρες είναι επειδή το πραγματικό ποσοστό των γυναικών(χρηστες)δεν φαινεται.Ειναι κάτι που θέλει πολύ ανάλυση.

      Διαγραφή